Uji Daya Hambat Ekstrak Bawang Hutan (Eleutherine palmifolia (L.) merr) dari Matantimali Terhadap Pertumbuhan Jamur Candida albicans

Sri Wahyuni, Siti Nuryanti, Minarni Rama Jura

Abstract


Forest onion is a plant that is widely used as a traditional medicine and natural antioxidants. The aim of this study is to determine the extract of the forest onion that can inhibit the growth of the fungus candida albicans and to compare the inhibitory of extract of the forest onion (eleutherine palmifolia (L.) merr) by using different solvents, namely ethanol and distilled water which is carried out by the method of pitting. Suspension of the fungus candida albicanswas obtained from Clinical Laboratory Palu, Central Sulawesi. The results of research obtained that the inhibition of extract of the forest onion on growth of the fungus candida albicanswith ethanol was greater than with distilled water, the percentace was 65.44% and 54.78% for each solvents. It can be concluded that extract of the forest onion has the inhibitory on the growth of the fungus candida albicans.

Keywords


Forest onion, Anti-fungus, Candida albicans, Extraction

References


Chansukh, K., Charoensup, R., Palanuvej, C. & Ruangrungsi, N. (2012). Antimicrobial activities of selected Thai medicinal plants bearing quinonoids. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 5(2), 425-432.

Cowan, M. M. (1999). Plant product as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Reviews, 12(4), 564-582.

Dewi, R. C. (2009). Uji aktivitas antijamur ekstrak buah pare belut (trichosanthes anguina l.). Universitas Sebelas Maret, Surakarta.

Diana, N., Khotimah, S. & Mukarlina. (2014). Penghambatan pertumbuhan jamur fusarium oxysporum schlecht pada batang padi (oryza sativa L.) menggunakan ekstrak metanol umbi bawang hutan (eleutherina palmifolia merr). Jurnal Protobiont, 3(2), 15-22.

Jayanegara, A., & Sofyan, A. (2008). Penentuan aktivitas biologis tanin beberapa hijauan secara in vitro menggunakan ‘hohenheim gas test’ dengan polietilen glikol sebagai determinan. Media Peternakan, 31(1), 44-52.

Kuntorini, E. M. (2013). Kemampuan antioksidan bulbus bawang dayak (eleutherine americana merr) pada umur berbeda. Universitas Lampung, Lampung.

Lusiana, A., Rice, O. D. & Idha, K. (2014). Pengaruh jenis pelarut pengektraksi terhadap kadar sinensetin dalam ekstrak daun orthosiphon stamineus enth. E-Journal Planta Husada, 2(1), 1-4.

Mekhanzie, M. (2012). Pengaruh berbagai konsentrasi ekstrak daun jambu mete sebagai denture cleanser terhadap pertumbuhan candida albicans dengan waktu perendaman 15 menit. Universitas Jember, Jember.

Pambayun, R., Gardjito, M., Sudarmadji, S. & Kuswanto, K. R. (2007). Kandungan fenol dan sifat antibakteri dari berbagai jenis ekstrak produk gambir (uncaria gambir roxb). Jurnal Farmasi Indonesia, 18(3), 1-6.

Puspawati, N. (2007). Uji aktivitas anti jamur ekstrak soxhletasi daun kaki kuda (centella asiatica, urb.) terhadap candida albicans ATCC 10231 dan candida albicans hasil isolasi penderita sariawan. Universitas Setia Budi, Surakarta.

Rima, S. Y., Elisa, I., Akhmad, N. K. & Erna, S. P. (2014). Perbandingan metode ekstraksi dan variasi pelarut terhadap rendemen dan aktivitas antioksidan ekstrak kubis ungu (brassica oleracea l. var. capitata f. rubra). Traditional Medicine Journal, 19(1), 43-48.

Septianingsih, S. F. (2013). Uji ekstrak aktivitas antioksidan dari bawang hutan (eleutherine palmifolia (L) merr). Universitas Tadulako, Palu.

Setyowati, H., Hanifah, H. Z., & Nugraheni, R. P. (2013). Krim kulit buah durian (durio zibethinus L) sebagai obat herbal pengobatan infeksi jamur candida albicans. Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Semarang, Semarang.

Sofyan, A. G. (2011). Formulasi sediaan gel antioksidan ekstrak etanol bawang sabrang (eleutherine palmifolia (l.) merr) berbasis HPMC. Universitas Sumatra Utara, Medan.

Widiarta, R. K. (2008). Uji banding efektivitas infus jintan hitam (nigella sativa) 100% dengan ketokonazol 2% secara in vitro terhadap pertumbuhan candida albicans. Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro, Semarang.

Wuryanti & Murnah. (2009). Uji ekstrak bawang bombay terhadap antibakteri gram negatif pseudomonas aeruginosa dengan metode difusi cakram. Jurnal Sains & Matematika, 17(3), 151-158.


Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185

CODEN: JAKUA7


Creative Commons License

Jurnal Akademika Kimia
by Universitas Tadulako is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Based on a work at
http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak

Indexed By

Crossref WorldCat PKP Index OneSearch BASE Scholar GARUDA Sinta Neliti Mendeley