Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Limbah Jeroan Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis)
Abstract
This study aimed to determine the production of liquid organic fertilizer from offal waste of tuna (Katsuwonus pelamis) by bakasang method,and determined content levels of N, P, and K in liquid organic fertilizer. Levels of nitrogen (N), phosforus (P), and potassium (K) were analyzed using the spectrophotometer Spectro Direct. The results showed that at 5 days of fermentation obtained N, P, and K by 2.49%,1.05%, and 0.98%, respectively, while at 10 daysof fermentation obtained amounted to by 3.74%, 3.20%, and 1.03%, respectively. Fertilizer with bakasang method of manufacture can be done on a 10 day fermentation.
Keywords
References
Hapsari, N. & Welasi, T. (2013). Pemanfaatan limbah ikan menjadi pupuk organik. Jurnal Teknik Lingkungan, 2(1), 1-6.
Indriani, F., Sutrisno, E. & Sumiyati, S. (2013). Studi penambahan limbah ikan pada proses pembuatan pupuk cair dari urin sapi terhadap kandungan unsur hara makro (CNPK). Jurnal Teknik Lingkungan, 2(2), 1-6.
Ismayanda, M. H. & Mulana, F. (2014). Studi pembuatan pupuk kalium sulfat dari abu sekam padi dan gipsum alam menggunakan reakstor tangki berpengaduk. Jurnal Rekayasa Kimia dan Lingkungan, 2(10), 77-83.
Jigme, Jayamangkala, N., Sutigoolabud, P., Inthasan, J. & Sakhonwasee, S. (2015). The effect of organic fertilizers on growth and yield of broccoli (brassica oleracea L. var. italica plenck cv. top green). Journal of Organic Systems, 10(1), 9-14.
Lawalata, H. J. & Satiman, U. (2015). Identification of lactic acid bacteria proteolytic isolated from an indonesian traditional fermented fish sauce bakasang by amplified ribosomal DNA restriction analysis (ARDRA). International Journal of ChemTech Research, 8(12), 630-636.
Legowo, A. M. & Nurwantoro. (2004). Analisis pangan. Semarang: UNDIP press.
Mazaya, M., Susatyo, E. B. & Prasetya, A. T. (2013). Pemanfaatan tulang ikan kakap untuk meningkatkan kadar fosfor pupuk cair limbah tempe. Indonesian Journal of Chemical Science, 2(1), 7-11.
Purwaningsih, S., Santoso, J. & Garwan, R. (2013). Perubahan fisiko-kimiawi, mikrobiologis dan histamin bakasangikan cakalang selama fermentasi dan penyimpanan. Jurnal Teknologi dan Industri pangan, 2(24), 168-177.
Santoso, J., Nurjanah & Irawan, A. (2008). Kandungan dan kelarutan mineral pada cumi-cumi dan udang vannamei (litopenaeus vannamei) Jurnal Ilmu-ilmu Perairan dan Perikanan Indonesia, 1(15), 7-12.
Sastrohamidjojo, H. (2007). Spektroskopi. Yogyakarta: Liberty Yogyakarta.
Suprihatin. (2011). Proses pembuatan pupuk cair dari batang pohon pisang. Jurnal Teknik Kimia, 5(2), 429-433.
Suswono. (2011). Persyaratan teknis minimal pupuk organik padat. Jakarta: Peraturan Menteri Pertanian Nomor 70/Permentan/SR.140/10/2011 Menteri Pertanian.
Sutejo, M. M. (2002). Pupuk dan cara pemupukan. Jakarta: PT Rineka Cipta.
Waryanti, A., Sudarno & Sutrisno, E. (2013). Studi pengaruh penambahan sabut kelapa pada pembuatan pupuk cair dari limbah cucian ikan terhadap kualitas unsur hara makro (CNPK). Jurnal Teknik Lingkungan, 2(2), 1-7.
Ye, C. X., Liu, Y. J., Tian, L. X., Mai, K. S., Du, Z. Y., Yang, H. J. & Niu, J. (2006). Effect of dietary calcium and phosphorus on growth, feed epinephelus coioides. Aquaculture, 255, 263-271.
Refbacks
- There are currently no refbacks.
p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185
CODEN: JAKUA7

Jurnal Akademika Kimia
Based on a work at http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak
Indexed By