Analisis Kadar Karbohidrat, Lemak Dan Protein Dari Tepung Biji Mangga (Mangifera indica L) Jenis Gadung

Umi Qalsum, Anang Wahid M. Diah, Supriadi Supriadi

Abstract


Mango (Mangifera indica L) seeds never to used, so they need efforts to be as food ingredients such as flour. Gadung mango seed was one type of mango seeds used as flour. This study aims to determine the nutrient content i.e. carbohydrates, fats, and proteins of Gadung mango seed flour produced through sulfurization and without sulfurization. Sodiumbisulfite (NaHSO3) with a concentration of 730 ppm was used for mango seed soak for 4 hours at sulfurization stage. The results showed that the Gadung mango seed flour through sulfurization had levels of 13.89% carbohydrate, 12.94% fat and 8.48% protein, while the mango seed flour without sulfurization had levels of 20% carbohydrate, 14.83% fat, and 4.84% protein. The technique of sulfurization on making mango seed flour can reduce levels of carbohydrates and fats as well as maintaining the protein content.

Keywords


Mango Seed, Flour, Sulfurization, Carbohydrate, Fat, Protein

References


Alamendah. (2012). Flora. Diunduh kembali dari http://alamendah.org/frolar/html

Amalia, A., & Sartika, A. (2014). Review karbohidrat kelompok IV far. Diunduh kembali dari https://www.scribd.com/doc/241025804/Review-Karbohidrat-Kelompok-VI-Far-A/html.

Apriantono, A. (1988). Analisis pangan. Bandung: ITB.

Arianto. (2012). Ini dia manfaat biji buah mangga. Diunduh kembali dari http://www.timlo.net/baca/37717/ini-dia-manfaat-biji-buah-mangga/html.

Ashoush, I. S., & Gadallah, M. G. E. (2011). Utilization of mango peels and seed kernels powders as sources of phytochemicals in biscuit. Journal of Dairy & Food Sciences 6(1), 35-42.

Bintang, M. (2010). Biokimia teknik penelitian. Jakarta: Erlangga.

Chandra, A. (2010). Pengaruh pH dan jenis pelarut pada percobaan dan karakterisasi pati dari biji alpukat. Diunduh kembali dari http://journal.unpar.ac.id/index.php/rekayasa/article/download/253/238.

Daud, M. (2012). Biokonversi bahan berlignoselulosa menjadi bioetanol menggunakan aperligus niger dan saccharomyces cerevisiae. Jurnal Perennial, 8(2), 43-51.

Desyanti, M. (2013). Analisa kualitatif dan kuantitatif karbohidrat. Diunduh kembali dari https://www.scribd.com/doc/147498064/Analisa-Kualitatif-Dan-Kuantitatif-Karbohidrat.

Dewi. (2013). Super mangga. Diunduh kembali dari https://medium.com/p/f733afc982d8.

Hidayat, R. (2010). Mempelajari pembuatan tepung pisang raja bulu kaya b-karoten dan karakterisasi mutunya. Institut Pertanian Bogor, Bogor. Diunduh kembali dari http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/59925

Kittiphoom, S. (2012). Utilization of mango seed. International Food Research Journal, 19(4), 1325-1335.

Lewkowski, J. (2001). Syhthesis, chemistry and application of 5-hydroxymetilfulfural and its derivatives. Journal ARKIVOC, 1(1), 17-54.

Lumba, R. (2012). Kajian pembuatan beras analog berbasis tepung umbi daluga (crytosperma merkusii (hassk) Schott). Jurnal Universitas Sam Ratulangi, 5(1), 1-13.

Novika, C. (2013). Kajian penggunaan tepung millet kuning sebagai subtitusi tepung terigu pada karakteristik sensoris, fisikokimia dan aktivitas antioksidan mi instan ubi jalar ungu. Jurnal Teknosains, 2(1), 1-8.

Nzikou, J. M. (2010). Extraction and characteristics of seed kernel oil from manggo (mangifera indica). Research Journal of Environmental and Earth Sciences, 2(1), 31-35.

Paramita, O. (2012). Kajian proses pembuatan tepung buah mangga (mangifera indica L) varietas arumanis dengan suhu perendaman yang berbeda. Jurnal Bahan Terbarukan, 1(1), 1-10.

Prabasini, H., & Ishartani, D. (2013). Kajian sifat kimia dan fisik tepung labu kuning (cucurbita moschata) dengan perlakuan blanching dan perendaman dalam natrium metabisulfit (Na2S2O5). Jurnal Teknosains Pangan, 2(2), 1-10.

Putri, F. M. (2010). Kandungan gizi dan sifat fisik tepung ampas kelapa sebagai bahan pangan sumber serat. Jurnal TEKNUBUGA, 2(2), 1-12.

Rizal, S., & Sumarlan, S. H. (2013). Pengaruh konsentrasi natrium bisulfit dan suhu pengeringan terhadap sifat fisik-kimia tepung biji nangka (artocarpus heterophyllus). Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 1(2), 1-10.

Sadli. (2014). Analisis kandungan karbohidrat, lemak dan protein dari biji durian (durio zibethinus murr) dengan variasi waktu pengukusan. Palu: Universitas Tadulako.

Setiyono, L. (2011). Pemanfaatan biji kurma (phoenix dactylifera L.) sebagai tepung dan analisis perubahan mutunya selama penyimpanan. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Widiyowati, I. I. (2007). Pengaruh lama perendaman dan kadar natrium metabisulfit dalam larutan perendaman pada potongan ubi jalar kuning (ipomea batatas (L) Lamb) terhadap kualitas tepung yang dihasilkan. Jurnal Teknologi Pertanian, 2(2), 55-58.

Widya, D. (2003). Proses produksi dan karakteristik tepung biji mangga jenis arumanis (mangifera indica L.). Bogor: Institut Pertanian Bogor, Diunduh kembali dari http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/19436.


Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185

CODEN: JAKUA7


Creative Commons License

Jurnal Akademika Kimia
by Universitas Tadulako is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Based on a work at
http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak

Indexed By

Crossref WorldCat PKP Index OneSearch BASE Scholar GARUDA Sinta Neliti Mendeley