Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Patikan Kebo (Euphorbia hirta L.)

Karina Karim, Minarni Rama Jura, Sri Mulyani Sabang

Abstract


Patikan kebo (euphorbia hirta L.) is a plant commonly found in the tropical regions. The objective
of this research was to determine the antioxidant activity of Patikan kebo leaves extract and to
categorize the strength of the extract in blocking free radicals. This research was conducted by laboratory
experiment using maceration extraction techniques. Antioxidant activity of the extract was tested using
1,1-diphenyl-2-pikrilhidrazil (DPPH). Variation concentrations of the used of Patikan kebo leaves
extract and vitamin c as a positive control used for analysis were of 20 ppm, 40 ppm, 60 ppm, and 80
ppm. Analysis of the sample was conducted using spectronic UV-Vis. The result showed that Patikan
kebo leaves extract was a very strong antioxidant. It was proved by the number of IC50 less then 50. The
calculation of IC50 of patikan kebo leaves extract was 11.50 mg/L.

Keywords


Antioxidant, patikan kebo, (DPPH) 1,1-diphenyl-2-pikrilhidrazil, spectronic UV-Vis

References


Amic, D., Beslo, D., Trinajstic, N., & Davidovic. (2003). Structure-radical scavenging activity relationships of flavonoids. Journal Croatia Chem Acta, 76(1), 55-56.

Day, R. A. (1999). Analisis kimia kuantitatif (Edition keenam ed.). Jakarta: Erlangga.

Ekpo, O. E., & Pretorius, E. (2007). Asthma, euphorbia hirta and its antiinflammatory properties. South African Journal of Science, 103, 201-203.

Hamdiyati, Y., Kusnadi, & Hardian, I. (2008). Aktivitas antibakteri ekstrak daun patikan kebo (euphorbia hirta) terhadap pertumbuhan bakteri staphylococcus epidermis. Jurnal Pendidikan Biologi UPI, 12(2), 1-10.

Isnindar, S, W., & E.P, S. (2011). Isolasi dan identifikasi senyawa antioksidan daun kesemek (diospyros kaki thunb.) dengan metode dpph (2,2-difenil-1- pikrilhidrazil). Majalah Obat Tradisional, 16(3), 157-164.

Kikuzaki, H., Hisamoto, M., Hirose, K., Akiyama, K., & Taniguchi, H. (2009). Antioxidant properties of ferulic acid its related compounds. Journal of Agricultural And Food Chemistry, 50(7), 2165-2166.

Mardawati, E., Achyar, C. S., & Marta, H. (2008). Kajian aktivitas antioksidan ekstrak kulit manggis (garcinia mangostana l) dalam rangka pemanfaatan limbah kulit manggis di kecamatan puspahiang kabupaten Tasikmalaya. Laporan akhir Litmud UNPAD. 17-19. Bandung: UNPAD.

Marliana, S., D, Suryanti, V., & Suyono. (2005). Skrining fitokimia dan analisis kromatografi lapis tipis komponen kimia buah labu siam (sechium edule jacq. Swartz.) dalam ekstrak etanol. Boifarmasi, 3(1), 3-26.

Mihardja, L., Adimunca, C., Widowati, L., Raflizar, Pujiastuti, Winarno, & Wahjoedi, B. (2001). Manfaat ekstrak etanol patikan kebo (euphorbu hirta l.) sebagai laktagogum pada tikus putih yang menyusui. Jurnal Buletin Penelitian Kesehatan, 29(3), 118-119.

Molyneux, P. (2004). The use of the stable frre radicals diphenylpicrylhydrazyl (dpph) for estimating antioxidant activity. Songklanakarin Journal of Science Technology, 26(2), 211-219.

Nasution, R. E. (1992). Prosiding seminar dan loka karya nasional etnobotani. Jakarta: Perpustakaan Nasional RI

Prakash, A. (2001). Antioxidant activity medallion laboratories. Journal of Analitycal Progress, 19(2), 1-4.

Robinson, T. (1995). Kandungan organik tumbuhan tinggi. Bandung: ITB.

Sa’adah, L. (2010). Isolasi dan identifikasi senyawa tanin dari daun belimbing wuluh (averrhoa bilimbi l.). Malang: Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.

Septyangsih, D. (2010). Isolasi dan identifikasi komponen utama ekstrak biji buah merah (pandanus conoideus lamk.). Surakarta: Universitas Sebelas Maret.

Svehla. (1985). Analisis anorganik kulaitatif makro & semimikro (kelima ed.). Jakarta: Kalma Media Pustaka.

Taofik, M., Yulianti, E., Barizi, A., & Hayati, E. K. (2010). Isolasi dan identifikasi senyawa aktif ekstrak daun paitan (thitonia diversifolla) sebagai bahan insektisida botani untuk pengendalian hama tungau eriophyidae. Jurnal Alchemy UIN, 2(1), 135-138.

Ukieyanna, E. (2012). Aktivitas antioksidan, kadar fenolik, dan flavonoid total tumbuhan suruhan(peperomia pellucida l. kunth). Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Utomo, A. B., Suprijono, A., & Risdianto, A. (2008). Uji aktivitas antioksidan kombinasi ekstrak sarang semut (myrmecodia pendans) dan ekstrak teh hitam (camellia sinensis o.K.Var.Assamica (mast.)) dengan metode dpph (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil). Semarang: Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Yayasan Pharmasi.

Windono, T., Soediman, S., Yudawati, U., Ermawati, E., & Srielita, E. (2001). TI uji perendaman radikal bebas terhadap 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPDH) dari ekstrak kulit buah dan biji anggur (vitis vinifera L.) Probolinggo biru dan Bali. Jurnal Artocarpusvol, 1, 34-43.


Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185

CODEN: JAKUA7


Creative Commons License

Jurnal Akademika Kimia
by Universitas Tadulako is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Based on a work at
http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak

Indexed By

Crossref WorldCat PKP Index OneSearch BASE Scholar GARUDA Sinta Neliti Mendeley