Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Buah Merah (Pandanus baccari L) Di Daerah Poso Sulawesi Tengah

Serti A. Sangkala, Minarni Rama Jura, I Made Tangkas

Abstract


Research on the antioxidant activity test has been done on red fruit (pandanus baccari L) from Poso area Central Sulawesi. This research was conducted by laboratory experiments using maceration extraction techniques, DPPH (1,1-diphenyl-2-pikrilhidrazil) as free radicals, vitamin C as positive control, UV-Vis spectronic as a tool for antioxidant test, and red fruit extracts as samples. The aim of this research was to determine antioxidant strength of red fruit extracts. The red fruit sample was used as much as 30 grams, and the solvent was an absolute ethanol, whereas variations in the concentration of red fruit extracts used were 20 ppm, 40 ppm, 60 ppm, and 80 ppm. Antioxidant activity test was done by using a UV-Vis spectronic and IC50. The results showed that the red fruit extracts had strong antioxidant activity with the percentage of optimum activity in inhibiting free radical by 81.02%, and the IC50 value was 14.454 ppm.

Keywords


Antioxidant, Red Fruit, DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil), UV-Vis Spectronic

References


Arindah, D. (2010). Fraksinasi dan identifikasi golongan senyawa pada daging buah pepimo (solonium muricatum aiton) yang berpotensi sebagai antioksidan. Universitas Negeri Malang, Malang. Diunduh kembali dari http://lib.uin-malang.ac.id//mod=th_ detail&id=04530003.

Atun, S. (2006). Hubungan struktur dan aktivitas antioksidan beberapa senyawa resveratrol dan turunannya. Universitas Negeri Yogyakarta, Yogyakarta.

Harborne, J. B. (1987). Metode fitokimia penentuan cara modern menganalisis tumbuhan. Bandung: ITB.

Haris, M. (2011). Penentuan kadar flavonoid total dan aktifitas antioksidan dari daun dewa (gynura pseudochina [Lour] DC) dengan spektrofotometer uv-visibel. Universitas Andalas Padang. Padang.

Isnindar, Wahyuono, S., & Setyowati, E. P. (2011). Isolasi dan identifikasi senyawa antioksidan daun kesemek (diospyros kaki thunb.) dengan metode dpph (2,2-difenil-1 pikrilhidrazil). Diunduh kembali dari http:// mot.farmasi.ugm.ac.id/files/938.%20 Isnindar.pdf

Juniarti, Osmeli, D., & Yuhernita. (2009). Kandungan senyawa kimia, uji toksisitas (brine shrimp lethality test) dan antioksidan (1,1-diphenyl-2-pikrilhydrazyl) dari ekstrak daun saga (abrus precatorius L.). Makara Sains, 13(1), 50-54.

Kikuzaki, H., Hisamoto, M., Hirose, K., Akiyama, K., & Taniguchi, H. (2002). Antioxidants properties of ferulic acid and it’s related compound. Journal of Agricultureal and Food Chemistry, 50, 2161- 2168.

Makaruku, M. H. (2008). Kajian agronomi dan pemanfaatan buah merah (pandanus baccari Lamk.). Agroforestri, 3(2), 127-132.

Mangan, Y. (2003). Cara bijak menaklukkan kanker. Jakarta: Agromedia Pustaka.

Maulida, D., & Zulkarnaen, N. (2010). Ekstraksi antioksidan (likopen) dari buah tomat dengan menggunakan solven campuran, n–heksana, aseton, dan etanol. Diunduh kembali dari http://eprints. undip.ac.id/36773/1/73.ARTIKEL_ EKSTRAKSI.pdf

Molyneux, P. (2003). The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (dpph) for estimating antioxidant activity. Journal of Science and Technology, 26(2), 211-219.

Nainggolan, D. (2001). Aspek ekologis kultivar buah merah panjang (pandanus baccari Lamk.) di daerah dataran rendah Manokwari. Universitas Negeri Papua, Manokwari. Diunduh kembali dari http:// www.papuaweb.org/unipa/dlib-s123/ nainggolan-doan/_s1.PDF.

Redha, A. (2010). Flavonoid: Struktur, sifat antioksidatif dan peranannya dalam sistem biologis. Belian, 9(2), 196-202.

Robinson, T. (1995). Kandungan organik tumbuhan tinggi. Bandung: ITB.

Sa‘adah, L. (2010). Isolasi dan identifikasi senyawa tanin dari daun belimbing wuluh (averrhoa bilimbi l.). Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang. Diunduh kembali dari http://lib.uin-malang.ac.id/ files/thesis/fullchapter/05530003.pdf

Septyaningsih, D. (2010). Isolasi dan identifikasi komponen utama ekstrak biji buah merah (pandanus baccari lamk). Universitas Sebelas Maret Surakarta. Diunduh kembali dari http://eprints.uns. ac.id/6044/1/138961008201010291.pdf.

Septyaningsih, S. F. (2013). Uji aktivatas antioksidan ekstrak bawang hutan (eleutherine palmifolia merr). Universitas tadulako, Palu.

Sharon, N., Anam, S., & Yuliet. (2013). Formulasi krim antioksidan ekstrak etanol bawang hutan (eleutherine palmifolia L. merr). Natural Science, 2(3), 111-122.

Smith, M. A. L., Marley, K. A., Seigler, D., Singletary, K. W., & Meline, B. (2000). Bioactive properties of wild blueberry fruits. Journal of Food Science, 65(2), 352-356.

Sunarni, T., Pramono, S., & Asmah, R. (2007). Antioxidant–free radical seavenging of flavonoid from the leaves of stelechocarpus burahol (bl) hook f. & th. Majalah Farmasi Indonesia, 18(3), 111-116.

Swantara, I. M. D., & Parwata, I. M. O. A. (2011). Kajian senyawa antioksidan pada rumput laut dari pantai sekitar bali. http:// lppm.unud.ac.id/wp-content/uploads/ Senyawa-antioksidan-pada-rumput-laut-oleh-Dira-Swantara.pdf

Utomo, A. B., Suprijono, A., & Risdianto, A. (2008). Uji aktivitas antioksidan kombinasi ekstrak sarang semut (myrmecodia pendans) dan ekstrak teh hitam (camellia sinensis o.K.Var.Assamica (mast.)) dengan metode dpph (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil). Diunduh kembali dari http://download. portalgaruda.org/article.php?article=60628 &val=4517&title

Waspodo, P., Nishigaki, T., S, I., Surono, & Endaryanto, A. (2008). Novel chemopreventive herbal plant buah merah (pandanus baccari lamk) for lung cancers. Faculty of Agriculture Shinshu University, 44(1), 23-27.


Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185

CODEN: JAKUA7


Creative Commons License

Jurnal Akademika Kimia
by Universitas Tadulako is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Based on a work at
http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak

Indexed By

Crossref WorldCat PKP Index OneSearch BASE Scholar GARUDA Sinta Neliti Mendeley