Uji Kualitatif Senyawa Metabolit Sekunder Pada Daun Palado (Agave Angustifolia) Yang Diekstraksi Dengan Pelarut Air Dan Etanol

Ergina Ergina, Siti Nuryanti, Indarini Dwi Pursitasari

Abstract


Study on qualitative test of secondary metabolites compounds has been done on Palado leaves (Agave angustifolia) extracted in water and ethanol by maceration technique. The aim of this research was to determine the chemical content of Palado leaves. The methode used was phytochemical scrinning (qualitative test) using test tube to determine type of the active compounds contained in the plant. Chemicals tested in this study were alkaloids, terpenoids, steroids, flavonoids, and tannins. Components of Palado leaves extracted in water and ethanol were analysed by colour test using several reagents to determine alkaloids, terpenoids, steroids, flavonoids, and tannins. Specific reagents used in this study interacted with the sample based on the principle of ‘like dissolve like’. The results showed that the water and ethanol extracts of Palado leaves contained alcaloids, flavonoids dan tannins.

Keywords


Qualitative Test, Secondary Metabolites, Palado leaves

References


Hagerman, A. E. (2002). Tannin. Miami University. Diunduh kembali dari https:// journals.uair.arizona.edu/index.php/jrm/ article/viewFile/8684/8296

Halliwel, B., Aeschbach, R., Lolinger, J., & Auroma, O. (1995). Toxicology. J Food Chem, 33, 60.

Harborne, J. B. (1987). Metode fitokimia penentuan cara modern menganalisis tumbuhan. Bandung: ITB.

Hariyatimi. (2004). Kemampuan vitamin e sebagai antioksidan terhadap radikal bebas pada lanjut usia. Jurnal MIPA, 14, 52-60.

Hermiati, Rusli, Manalu, N. Y., & Sinaga, M. S. (2013). Ekstrak daun sirih hijau dan merah sebagai antioksidan pada minyak kelapa. Departemen Teknik Kimia, Fakultas Teknik, Universitas Sumatera Utara, 2(1).

Hertiani, T., Pramono, S., & A.M, S. (2000). Uji daya antioksidan senyawa flavonoid daun (Plantago major L.). Majalah Farmasi Indonesia, 11(4), 234.

Isnindar, Wahyuono, S., & Setyowati, E. P. (2011). Isolasi dan identifikasi senyawa antioksidan daun kesemek (Diospyros Kaki Thunb.) dengan metode DPPH (2,2-difenil- 1-pikrilhidrazil). Majalah Obat Tradisional, 16(3), 157-164.

Liberty,M. P., Meiske, S., Sangia, & Jessy, J. E. P. (2012). Penentuan kandungan tanin dan uji aktivitas antioksidan ekstrak biji buah alpukat (Persea americana mill.). Jurnal MIPA UNSRAT Online, 1(1), 5-10.

Middleton, E., Kandaswami, & Theoharides, T. (1998). The effects of plant flavonoids on mammalian cells: Implications for inflammation, heart disease, and cancer. Pharmacological Reviews, 52, 673-751.

Molyneux, P. (2004). The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (dpph) for estimating antioxidant activity. J. Sci. Technol, 26(2), 211-219.

Rachmawati, S. I., & Ciptati. (2011). Isolasi senyawa antioksidan dari daun sirih merah (Piper crocatum). 327-333.

Redha, A. (2010). Flavonoid: struktur, sifat antioksidatif dan peranannya dalam sistem biologis. Belian, 9(2), 196-202.

Rohyami, Y. (2008). Penentuan kandungan flavonoid dari ekstrak metanol daging buah mahkota dewa (Phaleria macrocarpa scheff boerl). Jurnal LOGIKA (ISSN), 5(1), 1-8.

Sa’adah, L. (2010). Isolasi dan identifikasi senyawa tanin dari daun belimbing wuluh (Averrhoa bilimbi l.). Universitas Islam Negeri (UIN) Maulana Malik Ibrahim, Malang.

Septyaningsih, D. (2010). Isolasi dan identifikasi komponen utama ekstrak biji buah merah ( Pandanus conoideus lamk). Universitas Sebelas Maret, Surakarta.

Sharon, N., Anam, S., & Yuliet. (2013). Formulasi krim antioksidan ekstrak etanol bawang hutan (Eleutherine palmifolia l. Merr). Natural Science, 2(3), 112-122.

Sudewo, B. (2005). Basmi penyakit dengan sirih merah. Jakarta: Penebar Swadaya.

Sumarwoto, Susilowati, & Adhityanti, Y. (2008). Uji sirih merah (Piper crocatum ruiz and pav) pada berbagai intnsitas sinar matahari dan media tanam. Jurnal Pertanian Mapeta, II(1), 1-8.

Talapessy, S., Suryanto, E., & Yudistira, A. (2013). Uji aktivitas antioksidan dari ampas hasil pengolahan sagu (Metroxylon sagu rottb). Jurnal Ilmiah Farmasi, 2(3), 40-44.

Robinson,T. (1995). Kandungan organic tumbuhan tinggi. Bandung: ITB Press.

Wardani K.R, Tjahjaningsih, W., & Rahardja, S. B. (2012). Uji efektivitas ekstrak daun sirih merah (Piper Crocatum) terhadap bakteri aeromonas hydrophila secara in vitro. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 4(1), 1-12.

Wijaya, A. (1996). Radikal bebas dan parameter status antioksidan. Forum Diagnosticum Prodia Diagnostic Educational Services.1, 1-12.

Yu Liangli Scott H, Jonathan, P., Mary H., John W., & Qian, M. (2002). Free radicals scavenging properties of wheat extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(6), 1619–1624.


Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185

CODEN: JAKUA7


Creative Commons License

Jurnal Akademika Kimia
by Universitas Tadulako is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Based on a work at
http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak

Indexed By

Crossref WorldCat PKP Index OneSearch BASE Scholar GARUDA Sinta Neliti Mendeley