Analisis Kadar Flavonoid pada Batang Jarak Pagar (Jatropha curcas L.), Jarak Merah (Jatropha gossypifolia L.), dan Jarak Kepyar (Ricinus communis L.)
Abstract
This study aimed to determine flavonoids levels contained in each of jatropha plant samples to be used as an alternative affordable free radicals deterrent. The flavonoid content was analyzed using UV-Vis spectrophotometry. Stem of the three samples was extracted using HCl. The results showed that total flavonoids levels contained in each stem of Jatropha curcas L., Jatropha gossypifolia L., and Ricinus communis L. were 3.959 mg/L, 1.309 mg/L, and 0.083 mg/L, respectively.
Keywords
References
Ari, I. G. K. (2011). Analisis senyawa golongan flavonoid ekstrak metanol biji buah rambutan (Nephelium Lappaceum L.). Skripsi pada Universitas Tadulako, Palu.
Arum, Y. P., Supartono & Sudarmin. (2012). Isolasi dan uji antimikroba ekstrak daun kersen (muntingia calabura). Jurnal Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, 35(2), 165-174
Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (2006). Budidaya tanaman jarak. Yogyakarta: Agro Inovasi.
Baud, G. S., Sangi, M. S. & Koleangan, H. S. J. (2014). Analisis senyawa metabolit sekunder dan uji toksisitas ekstrak etanol batang tanaman patah tulang (euphorbia tirucalli l.) dengan metode brine shrimp lethatity test (bslt). Jurnal Ilmiah Sains, 14(2), 106-112.
David, G. W. (2005). Pharmaceutical analysis: A text book for pharmacy students and pharmaceutical chemists 2nd. United Kingdom: Elsevier Ltd.
Kaswan. (2013). Pengaruh getah tumbuhan jarak (jatropha curcas l.) terhadap pertumbuhan bakteri streptococcus. Skripsi. Makassar: Universitas Hasanuddin.
Lenny, S. (2006). Senyawa terpenoida dan steroida. Karya Tulis pada Universitas Sumatra Utara, Medan.
Markham, K. R. (1988). Techniques of flavonoids identification (K. Padmawinata, Trans.). Bandung: Institut Teknologi Bandung.
Nugrahawati, A. R. (2010). Pengaruh berbagai variasai suhu dan kemasan terhadap stabilitas antosianin kulit manggis. Skripsi pada Universitas Sebelas Maret, Surakarta.
Nurmillah, O. Y. (2009). Kajian aktivitas antioksidan dan antimokroba ekstrak biji kulit buah batang dan daun tanaman jarak pagar (jatropha curcas l.). Skripsi Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Oduola, T., Adeosun, G. O., Oduola, T. A., Avwioro, G. O. & Oyeniyi, M. A. (2005). Mechanism of action of jatropha gossypifolia stem latex as a haemostatic agent. European Journal General Medicine, 2(4), 140-143
Pietta, P.-G. (1999). Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products, 63(7), 1035-1042.
Redha, A. (2010). Flavonoid struktur sifat oksidatif dan perannanya dalam sistem biologis. Jurnal Belian, 9(2), 196-202.
Rumape, O. (2013). Isolasi dan identifikasi senyawa antifeedant dari daun jarak kepyar (ricinus communis l.) terhadap kumbang epilachna varivestis mulsant. Skripsi pada Universitas Negeri Gorontalo, Gorontalo.
Sastrohamidjojo, H. (1996). Sintesis bahan alam. Yogyakarta: Gajah Mada University Press.
Setyadji, M. & Susianti, E. (2005). Pembuatan matil ester (bio-diesel) dari minyak jarak pagar dan metanol dengan katalisator natrium hidroksida. Paper presented at the PPI-PDIPTN, Yogyakarta.
Sinaga, E. (2005). Ricinus communis linn jarak. Jakarta: Pusat Penelitian dan Pengembangan Tumbuhan Obat.
Weiss, E. A. (2000). Oilseed crops 2nd ed. Oxford: Blackwell Science.
Winarno, F. G. (2002). Kimia pangan dan gizi (2002 Ed.). Jakarta: PT. Gramedia.
Zuluqurinen, S. B., A. K. Gana & B. O. Apuyor (2014). Castor oil plant (ricinus communis l.): botany, ecology and uses. International Journal of Science and Research, 3(5), 1333-1341.
Refbacks
- There are currently no refbacks.
p-ISSN: 2302-6030; e-ISSN: 2477-5185
CODEN: JAKUA7
Jurnal Akademika Kimia
Based on a work at http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/jak
Indexed By